Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Κανέλα

ΚΑΝΕΛΑ... Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ!!!

Η κανέλα χαρίζει σε πολλούς μια αγαπημένη γεύση ή ευχάριστη οσμή. Ωστόσο, πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία για πολλούς θεωρείται και θεραπευτική.
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη σιναμαλδεύδη (cinnamaldeyde).

Η σιναμαλδεύδη έχει διερευνηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στον οργανισμό.
Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Επίσης, συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.α. Για το λόγο αυτό η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
Η κανέλα καθυστερεί το ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.

Τέλος, αν νομίζει κανείς ότι όταν γευόμαστε ή μυρίζουμε την κανέλα απλά έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση κάνει λάθος. Επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά ή γεύση της κανέλας μπορεί να ενεργοποιήσει εγκεφαλικά σήματα που σχετίζονται με καλύτερη νοητική λειτουργία.

Από άποψης θρεπτικών συστατικών η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. 2 κουταλιές του γλυκού κανέλλα μας προμηθεύουν το 38 % του μαγγανίου, το 10 % των φυτικών ινών, το 9,6 % του σιδήρου (σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6 % τυ ασβεστίου που ο οργανισμό μας χρειάζεται καθημερινά.

Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε στικς. Τα στικς διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση. Η σκόνη διατηρεί τη γεύση της (όταν φυλάσσεται σωστά) μέχρι και έξι μήνες, ενώ τα στικς μέχρι και ένα χρόνο.
Συνταγή με ωραία γεύση και... λίγες θερμίδες:
ΥΛΙΚΑ:
1 κεσεδάκι γιαούρτι με λίγα λιπαρά,
1 μέτριο μήλο
Κανέλα
Μέλι (προαιρετικά)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Σε ένα μπολ αδειάζουμε το γιαούρτι (προκειμένου να έχουμε περισσότερο χώρο για να ανακατέψουμε τα υλικά μας πιο έυκολα). Μετά καθαρίζουμε το μήλο και το κομματιάζουμε. Έπειτα ρίχνουμε κανέλα, όσο θέλουμε (αναλόγως με το πόσο έντονη γεύση επιθυμούμε να έχει).
Τέλος αν θέλουμε ρίχνουμε και ένα περίπου κουταλάκι του γλυκού μέλι για να του δώσουμε μια πιο γλυκιά γεύση. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ένα υγιεινό επιδόρπιο είναι έτοιμο!!!
Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου